Take a look at our new website.

luni, 29 august 2011

Schimb de Cărți Ediția IV - Între Carte și Film


Asociatia Pro Tineret Vest a avut plăcerea de a organiza o nouă ediție Schimb de Cărți, cel din august, de data aceasta cu o temă și mai largă - discuții libere între Carte și Film.

Ne-am întalnit pe data de 28.08.2011 în librăria Cărturești din Atrium Mall, într-un numar mai mic însă cu persoane mult mai pasionate de cărți.

Participanții la eveniment au avut ocazia să-și spună părerea pro și contra despre carte, film, personaje și actori. Până la urmă, în ziua de astăzi, ce preferăm – O carte sau un film?

În scurt timp dupa ora 18 atmosfera s-a încins cu cititori și cărți „dornice” de a fi citite.

Am ascultat unele păreri despre cărți și filme, iar câteva dintre acestea ar fi:

Silvia:”E clar că o carte este mai bună decat un film deoarece este mai detaliată, mai profundă și iți oferă șansa unei gândiri libere. Dacă ești pentru filme poți oricând să gasești argumente împotriva lecturii, dar adevarul este că trebuie să găsești lectura care ți se potrivește.

Adriana:”Părerea mea difera în funcție de starea mea de dispoziție. Când vreau să mă relaxez sau să ma simt bine mă uit la un film bun, dar când vreau să-mi dezvolt imaginatia sau să aflu mai multe detalii despre un anumit personaj, în mod sigur citesc o carte. În concluzie, îmi plac amandouă.”

La sfârșit s-a realizat schimbul efectiv de cărți între iubitorii de lectură bineînțeles alături de o ceașcă de ceai fierbinte.
Ca de fiecare dată, tombola nu a lipsit din programul organizatorilor Schimbului de Cărți. Aceștia au avut de oferit ca premiu două cărți - Valul Pictat scrisă de W. Somerset Maughham și Doctor Faustus de Thomas Mann împreuna cu un dvd al filmului Valul Pictat.

Câștigătorii tombolei din această ediție sunt: Szabo Tiberiu, Kati Eduard și Laura Codreanu.

Am ajuns la finalul altei luni și totodată la finalul altui Schimb de Cărți încheiat cu success. A fost o zi plină de distracție, oameni vechi și noi cu bună dispoziție, cărți bune, aroma ceaiurilor și o echipă bine organizată.

Va asteptam la următorul Schimb de carti pe 25 septembrie, ora 18 in aceeasi librarie Carturesti din Atrium Mall Arad. Pana atunci va lasam sa va bucurati de cateva poze de la eveniment. Enjoy :)



Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

joi, 4 august 2011

Schimb de Carti | editia a III-a

Iata mi-a venit si mie randul sa scriu pe blog, avand in vedere ca sunt la servici si dimineata asta este cam silentioasa, am hotarat sa condimentez un pic lucrurile. Asa cum v-am promis pe facebook, astazi am sa va povestesc despre Schimbul de Carti din luna iulie.

Mai intai as vrea sa le multumesc surorilor Son de la Asociatia ProgressOn pentru ca ele ne-au oferit oportunitatea de a organiza acest eveniment. Personal as mai vrea sa le multumesc pentru tot sprijinul acordat, prietenia lor si practic, toate cunostintele pe care le-am dobandit. Va iubesc!

O noua editie de Schimb de Carti s-a desfasurat Duminica trecuta. adica 31.07 la ora 18:00 in libraria Carturesti. Tot ce pot sa spun este ca a fost una dintre cele mai bune editii, lume multa, socializare, duzine de carti si in primul rand aerul acela de eveniment, interes si distractie.

Pana acuma am mers pe idea de schimbul de carti care nu ne plac, un fel de reciclare culturala, fapt care nu prea a functionat deoarece cititorii nu prindeau carti bune pentru schimb, in mare parte erau carti vechi, grele si chiar in afara trendului. Ei bine, luna iulie a venit cu ceva nou, era timpul sa schimbam placa si sa incurajam lumea sa vina cu cartile lor de suflet, carti pe care nu au putut sa le lase din mana, carti in care se regaseau ca personalitate.

Mi-a placut foarte mult acea discutie care am avut-o cu totii, acea spargere de gheata mai bine spus. Am socializat, majoritatea v-ati ridicat in picioare sa ne povestiti de cartile voastre preferate si asta a fost o mare realizare pentru noi pentru ca aici am vrut sa ajungem - Formarea de noi prietenii prin intermediul cartii si al Schimbului de Carti.

Recunosc, pe multi v-am cam fortat sa va spuneti parerea dar eu zic ca a fost bine, sper ca nu v-am creat sechele pe viata. Haideti sa vedem cateva pareri din partea colegilor si a participantilor:

As vrea sa incep prin a spune ca a fost probabil cea mai buna editie de pana acum.
In opinia mea organizarea a fost destul de reusita, tombola a fost a fost consistenta, muzica a fost ok. In mare parte parereile ce le-am auzit au fost destul de bune. Mi-au placut prezentarile cartilor si mi s-a parut o idee buna.
Melitta Bran

Sunt fericit...acestea sunt cele două cuvinte care pot descrie cel mai bine experienta pe care am trăit-o ieri. Oameni numerosi, vorbareti si deopotrivă timizi, toti adunati într-un singur loc pentru a promova cititul si nu numai. A fost o activitate plină de discutii, sentimente, trăiri si opinii despre CARTE, CITIT si de ce nu DESPRE FIECARE participant în parte. Nu pot decât să sper si să mă bucur că încă mai există oameni cărora le pasă de acel „obiect” pe care Tudor Arghezi îl numea „o făgăduintă, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri si frumuseti” adică o CARTE.
Calin Cuzman
 
Simt cum acest proiect devine din ce in ce mai bun si placut lumii care i se alatura. Acest proiect avanseaza din ce in ce mai mult si va atrage si mai multa lume in viitor.
Mi-a placut foarte mult aceasta editie pentru ca am simtit cum se destinde atmosfera si cum activitatea noastra ne-a facut  noi prieteni. Sunt foarte incantata de schimbul de carti de luna aceasta si abia astept urmatoarea editie!
Lazar Silvia

In concluzie, merita sa te ridici de la masa si sa fugi pana la Schimb de Carti, noi iti promitem ca nu o sa-ti para rau deoarece in fiecare luna te asteapta o noua tema, o tombola grozava, sa nu zici ca pleci cu mana in buzunar, cu noi prieteni si cu o dispozitie buna.

Prin urmare, vreau sa multumesc echipa SdC Arad si departamentul Educatie adica, sa-i si numim ca merita - Gavrilas Iasmina, Pantiru Andreea, Cuzman Calin, Laza Roxana, Lazar Silvia, Cazan Adriana si Trailescu Bianca pentru pregatirea exemplara, proactivitate, creativitate si dragostea fata de cei din jur si organizatie. Sunteti extraordinari!

Si ca sa inchei articolul in aplauze virtuale, mai jos ve-ti gasi un mic interviu cu Covaci Madalina, un cititor care a venit pentru prima data la Shimb de Carti si apoi, desigur cateva poze. Eu va pup, aveti grija de voi si nu uitati - De la idee la realitate! - Pro Tineret Vest.   

SN: Cum te-ai simtit la Schimbul de Carti din luna iulie?
CM: M-am simtit destul de bine la primul meu Schimb de Carti deoarece am avut in preajma mea oameni care sunt pasionati de citit, ca si mine. Consider ca acest Schimb de Carti ii poate ajuta foarte mult pe oameni ca sa-si doreasca sa citeasca cat mai mult si sa-si dezvolte cultura. Lucrul cu care am plecat de la eveniment a fost ca, desi noi, oamenii suntem diferiti, putem gasi multe lucruri in comun cu altii si asta necesita foarte multa socializare, implicare si comunicare.

SN: Ce carte ai prezentat la SdC?
CM: Am prezentat cartea "Adela" de Garabet Ibraileanu, o carte frumoasa de dragoste. In aceasta carte este vorba despre un doctor care isi ascunde sentimentele pentru fata devenita femeie deoarece se crede prea batran pentru ea si incapabil sa-i ofere dragostea eterna. Conexiunea realizata intre personajul feminin principal si persoana mea este foarte legata de faptul ca adolescenta si problemele legate de adolescenta apar in ambele cazuri. Consider ca aceasta legatura este si datorita faptului ca romanul a aparut in luna mai a anului 1993 (luna si anul cand eu m-am nascut).

SN: Ne vedem si in August?
CM: Cu siguranta voi veni, deoarece este un loc unde ma simt bine si am alaturi niste oameni minunati. Celor care citesc acest articol le recomand sa vina la Schimb de Carti si sa citeasca deoarece fiecare carte are povestea si lumea ei.

Articol scris de Norbert Szucs.