Take a look at our new website.

joi, 3 mai 2012

Schimb de Cărți: Ediție Aniversară

Asociația Pro Tineret Vest a organizat în data de 29 Aprilie 2012, ora 18:00 în librăria Cărturești (Atrium Mall, et.2) ultima ediție a acestui sezon de Schimb de Cărți din Arad.

Tema ediției a XII-a a fost Trends & Bestsellers. Evenimentul i-a avut ca invitați speciali pe Daniel Trofin, managerul librăriei Cărturești și autoarea Monica Rodica Iacob. Împreună, am descoperit cărțile momentului și scriitorii de top, care au fost cele mai vândute cărți ale ultimilor 10 ani și care sunt cele care au definit generații întregi.

Înainte de a da startul la discuții, Norbert Szucs, CEO-ul organizației împreună cu Carina Lalyer, coordonatoarea proiectului le-a urat participanților un călduros “Bun venit”.

Primul dintre invitaţii noştri speciali a fost Daniel Trofin, managerul librăriei Cărtureşti care ne-a pregătit topul bestsellelor şi cel al celor mai vânduţi autori ale deceniului.

Astfel, în topul Bestsellers s-au aflat: seria Harry Potter, Twillight, Gazda, Codul lui DaVinci, Vânătorul de zmeie, Soţia călătorului în timp, Mănâncă, roagă-te, iubeşte, Secretul, Cetatea celor o mie de sori, Jurnalul unui puşti și Jamie Oliver.

Printre topul celor mai vânduţi autori se numără: J.K Rowling, Stephenie Meyer, Julia Donaldson, Terry Pratchett, Jamie Oliver, Dan Brown, Enid Blyton, Bernard Cornwell, Alexander McCall Smith, William Shakespeare.

Daniel Trofin: “Sunt un fan Fantasy, trebuie să-mi placă Twillight şi Harry Potter, cât şi alte cărţi cum ar fie the Hobbit! Dacă sunteţi fani fantasy trebuie să citiţi cărţi de acest gen cu condiţia că ceea ce este scris acolo este doar ficţiune.”

În continuare a urmat doamna Monica Rodica Iacob care ne-a povestit despre experienţa ei în cariera literară, dar nu înainte de a-i oferi lui Daniel Trofin un certificat de participare cu rol de Speaker şi sincerele noastre mulţumiri pentru suportul şi profesionalismul oferit de-a lungul celor 12 ediţii Schimb de Cărţi.

Monica Rodica Iacob: “Prefer să scriu decât să vorbesc. Pentru mine, a scrie este ca şi cum aş respira şi mă eliberez de toată tensiunea interioară. Inspiraţia vine pur şi simplu de la sine, de la dorinţa de a împărtăşi din experienţa mea. Citind, descoperim fiecare ce simţim, ce ne place.”
Împreună am învăţat despre ce înseamnă critica, faptul că ea poate fi constructivă şi poate ajuta la îmbunătăţirea creaţiei. Ultima carte lansată a doamnei Iacob este Mireasa colorată, lansată pe 9 Decembrie 2011, carte la care a contribuit şi fiul dânsei, pe partea de grafică.

În plus, Doamna Iacob a fost mai mult decât încântată să ne ofere cărţile sale de poezie ca şi premii la tombolă.

Tot în cadrul Schimbului de Cărți, Sebastian Clej, tânăr poet în devenire, i-a invitat pe toți cei pasionaţi de literatură şi poezie la un Cenaclu dedicat tinerilor, organizat în zilele de miercuri la Biblioteca Judeţeană Arad.

Nici la această ediție nu a lipsit mult iubita noastră tombolă, care i-a avut ca şi câştigători pe: Călin Cuzman, Cazan Adriana, Sorin Drăgan, Denisa Bădăi, Kovacs Edina și Krisztina Pako.

Schimb de Cărți: Trends & Bestsellers s-a încheiat prin înmânarea diplomelor pentru invitaţii noştri speciali: doamna Rodica Iacob, Sebastian Clej şi Lia Faur care din păcate nu a putut fi alături de noi.

Ne bucurăm foarte mult că am reușit să ajungem la sfârșitul primului sezon Schimb de Cărți din Arad și că ați fost alături de noi la această ediţie specială și la toate edițiile anterioare. Împreună, am descoperit planete, am învățat magie, am simțit dragoste adevărată, am împărtășit experiențe inedite și am trecut prin aventuri de neimaginat. Iată am ajuns la ultimele pagini din acest capitol și totuși protagonistul nostru de abia și-a început povestea.

Mulţumim tuturor celor implicaţi în organizarea proiectului: Carina Lalyer, Cosmin Petrişor, Norbert Szucs, Iasmina Gavrilaș, Krisztina Pako, Bianca Trăilescu, Silvia Lazăr și Calin Cuzman, pentru tot ajutorul acordat și în special librăriei Cărturești, reprezentată prin Daniel Trofin, pentru găzduirea fiecărui eveniment timp de un an.

Și încă o dată, ce este Schimb de Cărți?

O serie de întâlniri lunare ce se desfășoară în mai multe orașe din România (și nu numai), simultan. Pe scurt, ne întâlnim pentru a schimba cărți între noi și a discuta într-un cadru cât mai liber și cât mai puțin rigid, la un ceai, un suc sau o cafea despre cărți, autori, edituri și orice ne mai trece prin minte. Intrarea este liberă și oricine poate participa. Aduceți cartea care are un loc special în inima voastră și povestiți-ne puțin de ce vă atrage atât de mult și de ce merită citită.

Cu ocazia Schimbului de Cărți nu numai că aveți posibilitatea de a va înnoi biblioteca, dar puteți ajunge să cunoașteți oameni minunați, să legați noi prietenii sau să vă implicați în discuții care mai de care mai interesante.

Nu aveți o carte care face parte din tema lunii? Nicio problemă, echipa SdC vă așteaptă cu brațele deschise indiferent de cartea pe care o aduceți. Intrarea este liberă și oricine poate participa.

”Dacă totusi v-ați săturat de cărțile voastre și biblioteca strigă după cărți, deși
buzunarul vostru colecționează fluturi și gumă de mestecat, veniți cu o carte care considerați
că merită citită, este cât de cât îngrijită și puteți face un schimb temporar sau permanent cu
un alt cititor.”
(Norbert Szucs)
Zeci de cărți, pregătite să le rasfoiți, vă așteaptă!

Nu uitați, ne vedem în Septembrie cu forțe proaspete la un sezon nou-nouț de Schimb de Cărți Arad.


Articol scris de Kriztina Pako.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu